23.03.2023 09:28
Семберци су још једном показали да им је срце на страни опозиције, да не трпе силу, уцјене, притиске, пријетње и препознали су у Љубиши Петровићу његово поштење, искреност, енергичност, бескомпромисну одлучност да се бори против криминала и корупције. Дакле, све оне квалитете супротне водећим личностима скупштинске већине предвођене СНСД-ом. 
 
То у писаном интервјуу за Српскаинфо каже в.д. предсједника Српске демократске странке, Милан Миличевић, говорећи о томе шта је пресудило да градоначелник Бијељине, Љубиша Петровић, убједљиво побиједи на референдуму о његовом опозиву.
 
Миличевић тврди да је Бијељина плебисцитарно показала опредјељење да сачува и одбрани свог градоначелника.
 
-Наравно, важан фактор је и организација да се такво расположење и опредјељење у изборном дану сачува на бирачким мјестима и гласачким листићима, да се не дозволи изборна крађа и изборне манипулације као на општим изборима прошле године и многим другим изборима, за шта су немјерљив допринос дали активисти СДС из цијеле Републике Српске – каже Миличевић.
 
Да ли је управо резултат референдума доказ да је могуће побиједити СНСД и да падају у воду тезе да они покраду сваке изборе? 
 
Овакав резултат је доказ да када имате квалитетног и некомпромитованог кандидата, који има углед у народу и када имате организацију способну да заштити изборни резултат, да је СНСД могуће побиједити. Важан фактор је и квалитетна кампања и побједничка атмосфера. Имате више локалних заједница у Републици Српској у којима су се ова три фактора показали као добитна комбинација за побједу над СНСД. Преко хиљаду чланова СДС је чувало изборни резултат било као чланови бирачких одбора, било као посматрачи. Постоје информације да су били спремни одштампани гласачки листићи и озбиљан сценарио за изборну крађу, који је осујећен у старту појавом великог броја посматрача Српске демократске странке уз паничне објаве људи блиских СНСД задњих пар дана уочи одржавања референдума.
 
Овакав резултат у Бијељини, дакле, не значи да СНСД није раније покрао сваке изборе, већ да их је добра организација у овом случају спријечила у тој намјери, уз наравно огромну разлику која је усијане главе СНСД спријечила да то покушају приликом транспорта изборног материјала. Ми управо спровођењем унутарстраначких избора и јачањем страначке организације СДС од мјесних одбора навише, радимо на томе да у цијелој Републици Српској имамо довољно јаку организацију да спријечи изборне крађе и манипулације. Уз све то инсистираћемо на суштинским и техничким измјенама изборног закона које ће значајно смањити могућност изборних превара.
 
Да ли резултат у Бијељини већ сада кандидује Петровића за нови градоначелнички мандат 2024. године?

Народ Семберије је више него јасно исказао своју вољу и мишљење, а с обзиром да су сљедећи локални избори за мање од годину дана, ваша констатација је логична. То је уосталом било јасно још и 2020. године, а сада је недвосмислено и убједљиво потврђено од стране народа.

Је ли ово повратак СДС на мјесто водеће странке у Семберији?

Они који персонификују републичку власт још једном су поломили зубе на Бијељини, а то значи да СДС остаје тврд орах и водећа снага како у Семберији, тако и у оквиру опозиције у Републици Српској.

Да ли вам је познато из ког разлога је господин Петровић недоступан за готово све медије у Српској, укључујући и наш?

Није ми познато да је то тако као што кажете, поготово ме чуди таква констатација имајући у виду да градоначелник Бијељине често држи конференције за новинаре, гдје за разлику од појединаца који су у врху власти Републике Српске, врло радо, пристојно и аргументовано одговара на питања новинара. Такође, колико је мени познато, Љубиша Петровић лично одговара грађанима на појединачне коментаре на његовој страници, што указује на једну потпуну непосредност и транспарентност у комуникацији, без страха од било каквих питања, како са бирачима, тако и са цијелом јавношћу.

Као в.д. предсједника СДС обишли сте Републику Српску уздуж и попријеко. Какво је стање у странци и да ли сте пронашли будуће регионалне лидере СДС?

Кућа се увијек гради од темеља, а темељ Српске демократске странке су мјесни одбори и људи који их чине. Управо ти људи су они дискретни хероји од којих зависи на бирачким мјестима да ли ће изборна воља грађана бити сачувана, често по цијену властите безбједности. Много пута сам рекао, али никада неће бити довољно пута поновити, да су они највећа снага Српске демократске странке. Нажалост, постоје бројне средине гдје немамо добру организацију и гдје немамо формиране мјесне одборе. Кроз унутарстраначке изборе, који су заиста демократски од темеља то јест мјесних одбора, па до крова то јест Скупштине СДС и Главног одбора, циљ нам је да нашу кућу, Српску демократску странку, реконструишемо у потпуности.

Када се заврше унутарстраначки избори онда можемо говорити о лидерима. У неким срединама ће бити потребно и више времена за консолидацију, али страначка организација је живо тијело, процес јачања мора да траје у континуитету.

На којим темељима ћете базирати политику СДС у будућности? Можете ли набројати неколико кључних ствари?

Постоји конструкција, коју сам много пута чуо у медијима, да је „странка интересна група људи“, а у посљедњих 20 – 30 година то је у пракси и јавности попримило буквално значење искључиво личног интереса групе веома богатих појединаца са већим бројем сљедбеника са ситним интересом. На то се свела политика у Републици Српској у задње двије деценије. Моја жеља и циљ је да главна вриједност Српске демократске странке буде општи интерес којем ће бити подређен сав организациони капацитет људи који се осјећају као дио и чине СДС, којој су изворни принципи народ, лична и економска слобода, демократија, традиција.

Изборили смо се за слободу као народ на челу са СДС. Личних слобода имамо све мање, власт се труди да и то што је остало укине посљедњим измјенама кривичног закона и увођењем вербалног деликта. Најмање имамо економске слободе без које нема ни личне слободе. То је главна ствар за коју ћемо се борити.

У чему је странка највише гријешила у прошлости, што ју је, уз санкције ОХР, довело ту гдје јесте?

Урушавање организације странке од месних до општинских и градских одбора, погрешна или непостојећа кадровска политика, недовољно квалитетни кандидати понуђени народу на изборима и изборне листе. То је даље повлачило компромитоване појединце који су својим дјеловањем урушавали углед странке и поплаву прелетача, затим блиједа, непрепознатљива и недефинисана политичка платформа, нејасна национална политика, робовање најнижим темама наметнутим од стране појединаца из власти и такмичење у реакцијама на исте, а недовољно афирмисање многих важнијих животних питања, само су неки од одговора на ваше питање. Настојаћемо у будућности да се учимо на грешкама, а не да их понављамо.

Успротивили сте се криминализацији клевете и увереде у Републици Српској. Због чега је Милораду Додику потребна таква измјена Кривичног законика РС?

Најкраће речено мотивација за тако нешто је страх. Особа коју сте споменули је на власти двије деценије, а у политици активан дупло више времена. Одлике такве власти су криминал, корупција, шверц, изборне манипулације, злоупотреба институција итд. Страх од губитка апсолутне власти тјера на очајничке потезе, а такав је овај са комунистичким реликтом који представља враћање вербалног деликта у кривични закон. То није демонстрација силе и снаге, то је показатељ страха и очаја од могућег губитка власти покушајем ућуткивања слободе говора и медија.

Шта мислите о најави да ће Народна скупштина, у име Републике Српске, званично прекинути контакте са амбасадама и дипломатама Велике Британије и САД? Како ће посланици СДС гласати у том случају?

Мислим да се опет ради о вјештој манипулацији као у многим другим случајевима, попут најава разних референдума, враћања надлежности и слично од чега се ништа за већ ево 17 година од када смо их први пут чули није остварило. У сваком случају да би се то десило, Република Српска би надлежност из сфере дипломатије морала вратити са нивоа БиХ, увести министарство спољних послова у оквиру Владе Републике Српске и низ других аката. Ради се о још једном блефу и нимало мудрој националној политици у моменту једне од највећих геополитичких криза у свету. Без обзира што је то медијски трик који се, потпуно сам сигуран, неће десити, сви ми требамо да се запитамо имајући у виду ширу слику колико је рационална и добронамјерна особа која тако нешто уопште помиње, па чак и предлаже. Колико се води личним, финансијским интересом због угрожености црних фондова, а колико се коцка са судбином читавог народа Републике Српске.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account