19.04.2023 17:32
Дејтонски мировни споразум је јасно дефинисао да је државна имовина БиХ искључиво имовина добијена сукцесијом, док сва остала имовина припада ентитетима. Никакве изјаве сарајевских лидера, као ни политичке одлуке квази Уставног суда БиХ и наметнути закони ОХР-а не могу бити изнад међународног споразума као што је Општи оквирни споразум за мир који је потписан у Дејтону.
 
Ово је изјавио в.д. предсједника СДС-а Милан Миличевић поводом изјаве о државној имовини коју су потписали сарајевски лидери, а због које су на иницијативу посланика СДС-а, ПДП-а и Листе за правду и сви остали посланици из Републике Српске напустили сједницу Представничког дома ПС БиХ.
 
Миличевић истиче да јавно добро никако не може бити поистовјећено са државном имовином, нити Уставни суд БиХ може бити у супремацији над законодавном влашћу и одређивати ко ће и какве законе доносити.
 
''Очување дејтонске структуре БиХ, као и ингеренција Републике Српске је црвена линија испод које нико у Републици Српској не смије ићи нити поклекнути пред атацима разградње дејтонских надлежности, без обзира од кога они долазили. Ако прихватимо политички принцип да су јавна добра државна имовина, сутра ће на ниво БиХ пренијети и Шуме Републике Српске и Воде Републике Српске и Поште Републике Српске итд'', истакао је Миличевић.
 
В.д. предсједника СДС-а Милан Миличевић изразио је жаљење што сарајевски лидери кризу унутар Федерације и неспособност да након пет година формирају нову Владу Федерације БиХ покушавају замаскирати отварањем нових политичких криза и фронтова у цијелој БиХ, а од којих нико нема користи и које за посљедицу могу имати само дубље потонуће у сиромаштво и безнађе.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account