28.09.2011 00:00

Српска демократска странка констатује да се у случају Привремене мјере Уставног суда БиХ по апелацији Бакира Изетбеговића, а поводом Закона о катастру РС ради о политичкој одлуци која је донесена прегласавањем судија из РС и којом се урушава уставно-правни и политички систем БиХ успостављен Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ.

По члану 68. Устава РС земљишно-књижна администрација је у искључивој надлежности РС, а једина инстанца за евентулно уставно-правно оспоравање Закона о катастру РС је Уставни суд РС пред којим је прије поменуте апелације покренут спор, који није правоснажно окончан, чиме се фактички дерогира Уставни суд РС и креира опасан преседан могућег оспоравања сваког другог Закона који донесе НС РС.

Очигледно је да се иза донесене привремене мјере Уставног суда БиХ крије намјера прављења правног хаоса у РС, блокаде рада њених институција, неуставног узурпирања искључивих надлежности РС, што за последицу, између осталог, има и огромну економску штету по буџете РС и локалних заједница.

Српска демократска странка поставља питање  зашто о свему ћути Уставни суд РС и због чега очигледно избјегава да донесе одлуку у поступку о оцјени уставности Закона о катастру РС, који је пред овим судом покренут.

Значи ли то да Уставни суд РС или појединци у њему прихватају принцип „супермације“ Уставног суда БиХ над Уставним судом РС у питањима која су у искључивој уставној и законској надлежности ентитета, чиме се недвосмислено кроз правну праксу “на мала врата“, а посредством Уставног суда БиХ, врши фактичка промјена уставне структуре, политичког, правног и еконмског система успостављеног Дејтонским мировним споразумом.

Привремена мјера коју је УС БиХ донио по апелацији бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, поводом Закона о катастру РС, још једном показује зашто није усвојен закон о УС БиХ и зашто овај суд ради по тзв. Правилима УС БиХ, која је сам донио.

Бања Лука, 28.09.2011 године


                                                                      Информативна служба СДС


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account