22.07.2011 00:00

Јуче су посланици Народне скупштине Републике Српске почели са разматрањем Нацрта закона о пензијском и инвалидском осигурању. Иако је већ дуже времена закон најављиван као важан системски закон Владе Републике Српске, сједници Народне скупштине није присуствовао први човјек Владе, Александар Џомбић.

Посланици клуба СДС-а тражили су једночасовну паузу како би се обезбједили присуство премијера Џомбића, али и након тог времена и поред датих обећања премијер се није појавио пред народним посланицима. Премијер Џомбић се већ дуже времена не појављује у Народној скупштини, а последњи пут је уочен приликом посјете предсједнице Скупштине Србије Славице Ђукић-Дејановић.

Прије почетка расправе о Нацрту закона о пензијском и инвалидском осигурању посланицима Народне скупштине обратили су се предсједник Удружења пензионера, предсједница Савеза синдиката, предсједник Конфедерације синдиката и предсједник Удружења послодаваца Републике Српске са циљем да апелују на народне посланике за бољи статус социјалних партнера Владе Републике Српске у новом закону. Клуб посланика СДС-а такође оштро осуђује непојављивање предсједника Борачке организације Републике Српске Пантелије Ћургуза, и поред чињенице да се новим Законом о пензијском и инвалидском осигурању укидају привилегована права припадника Борачке организације Републике Српске. Посланика СДС-а истичу непримјереним избјегавање предсједника Борачке организације Пантелије Ћургуза да се појави у Парламенту и искористи право да се обрати народним посланицима, те да изнесе примједбе и закључке Предсједништва Борачке организације Републике Српске на текст предложеног закона.

Клуб посланика СДС-а је у јучерашњој расправи истакао неодрживост постојећег стања у пензионом систему, те да је Влада Републике Српске индиректно признала да у наредном периоду пријети економски слом Републици Српској. Такође клуб посланика СДС је у више наврата затражио да Влада повуче предложени текст закона, те да га у процедуру упути у пакету са Законом о раду и Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Занимљиво је да посланици Савеза независних социјалдемократа (СНСД) нису учествовали у расправи о поменутом закону током јучерашњег засједања.


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account