14.05.2011 00:00
БИЈЕЉИНА, 14. МАЈА /СРНА/ - Српска демократска странка (СДС) предложиће измјене закона којима би се обезбиједило обавезно директно изјашњавање грађана на референдуму о најважнијим политичким одлукама, а посебно промјенама Устава, преносима и враћању надлежности, приступању војним савезима, као и другим статусним питањима РС и БиХ, закључио је данас Главни одбор (ГО) СДС-а.

ГО СДС-а подржао је на данашњој сједници у Источном Сарајеву раније донесене закључке и одлуке Народне скупштине РС у вези са Судом и Тужилаштвом БиХ и сматра да "договор да се убрза мониторинг правосуђа БиХ не даје никакве гаранције за захтјеве РС, нити ће довести до укидања Суда и Тужилаштва БиХ као недејтонских и наметнутих органа правосуђа".
        
Предсједник СДС-а Младен Босић рекао је новинарима да је реформа правосуђа предвиђена у процесу приступања ЕУ и да је мониторинг правосудних институција саставни дио процеса приступања ЕУ.

"Они нису понудили ништа друго осим онога што свакако треба да ураде у РС и БиХ...Ми не очекујемо од оних који су до сада подржавали, па чак и направили Суд и Тужилаштво БиХ да сада донесу закључак да они не раде добро", рекао је Босић новинарима.

У закључцима ГО, који су подијељини новинарима након сједнице, СДС позива све релевантне политичке факторе на отпочињање разговора о формирању власти на нивоу БиХ и све странке из Федерације БиХ /ФБиХ/ да без одлагања формирају Дом народа ФБиХ како би се "омогућило формирање Дома народа БиХ и завршио процес формирања Парламентарне скупштине БиХ.

"ГО СДС подржава напоре да представници из РС у институцијама БиХ наступају јединствено и представљају интересе РС. Очигледни су покушаји из сарајева да разбију заједнички наступ који обезбјеђује да је РС фактор без чије сагласности се не могу доносити никакве одлуке", оцијенио је ГО СДС-а.

У закључцима се упозорава да ОХР није донио одлуку о враћању људских права преосталим незаконити санкционисаним члановима СДС и осталим који трпе санкције иако је то више пута јавно обећано. "Неиспуњавање јавно датих обећања додатно руши кредибилитет ОХР-а и међународних представника у БиХ. Зато СДС очекује до предсједавајућег Предсједништва БиХ Небојше Радмановића и предсједавајућег Савјета министара Николе Шпирића да као овлашћене особе ово питање покрену пред релевантним домаћим и међународним институцијама", закључио је ГО СДС-а.

На данашњој сједници ГО СДС-а за потпредсједнике странке изабрани су Синиша Гатарић, Огњен Тадић, Никола Гаврић, Мићо Мићић, Костадин Васић, Слободан Пртило, Сњежана Божић и Борис Јеринић.


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account