12.03.2011 00:00

Главни одбор Српске демократске странке, на сједници одржаној 12.марта 2011. године, доноси сљедеће

 ЗАКЉУЧКЕ

 

1.   Од Народне скупштине Републике Српске и Владе Републике Српске захтијевамо хитно усвајање мјера и законских измјена којима би се : заштитиле социјално угрожене категорије, подстакла привреда и створила повољнија клима њеног пословања.

Имајући у виду погоршану социјално-економску ситуацију, рапидан раст броја незапослених, тешку ситуацију у привреди усљед повећања доприноса и пореза, Главни одбор Српске демократске странке позива све остале политичке партије да подрже одржавање посебне тематске сједнице на којој би се изнашле мјере за: заштиту социјално угрожених категорија – пензионера и незапослених, заустављање дивљања цијена и стварање олакшица привреди.

Главни одбор Српске демократске странке наглашава потребу да се: хитно усвоји нови Закон о социјалној заштити, изврши отпис потраживања на основу камате пореским обвезницима  који су на вријеме измирили свој дуг, стопе доприноса и пореза врате на ниво прије повећања, средства од ИРБ-а усмјере искључиво у привредне субјекте и отварање нових радних мјеста.

2.  Хапшење, па пуштање уз кауцију на привремену слободу осумњиченог за ратне злочине Јована Дивјака, бившег генерала такозване Армије БиХ, а што је већ раније виђено и у случају Ејупа Ганића, Главни одбор СДС-а сматра провокацијом Републике Српске, ударањем на Дејтонски мировни споразум којим се захтијева процесуирање ратних злочина, и вријеђањем осјећаја српског народа који 15 година након рата чека да праведно и једнако буду осуђени сви ратни злочини почињени над српским народом.

Главни одбор СДС-а, стога, позива Народну скупштину РС, представнике РС у институцијама БиХ,  и остале институције РС, да створе претпоставке које ће Србима оптуженим пред разним судовима обезбиједити иста права и привилегије која институције БиХ и Федерације БиХ дају Бошњацима који су починили злочине над српским становништвом.  

Имајући у виду игноратнски однос Тужилаштва БиХ према злочинима почињеним над српским народом, који за циљ има сатанизацију РС и српског народа, Главни одбор Српске демократске странке позива истражне и правосудне институције Републике Српске да као приоритет у свом раду ставе процесуирање злочина над српским народом.

Главни одбор Српске демократске странке наглашава потребу да се хитно спроведе лустрација правосуђа како би се покидале везе између, с једне стране, политичкких кругова и оних који су у рату у њихово име чинили злочине, криминала и, с друге стране, правосуђа, како би правосуђе постало независно, деполитизовано и декриминализовано.

3. Главни одбор Српске демократске странке захтијева од високог представника Валентина Инцка да престане са кршењем елементарних основних људских, грађанских и политичких права и слобода загарантованих Уставом и Европском повељом о људским правима и слободама, и да ОДМАХ стави ван снаге раније наметнуте одлуке високих представника о смјенама већег броја лица.

Главни одбор СДС-а подсјећа високог представника у БиХ Валентина Инцка да је Народна скупштина РС, 29.септембра 2009. године, усвојила закључак којим од њега тражи да неправедно санкционисаним лицима врати елементарна људска права (''Службени гласник РС'' 91/09), те да свако игнорисање овог закључка представља не само наставак кршења међународних конвенција, него и ниподаштавање институција РС, а самим тим и БиХ.

4.  Главни одбор Српске демократске странке изражава забринутост због дубоке политичке кризе у Федерацији БиХ и немогућности формирања власти, јер то у стању блокаде држи читаву земљу, урушавајући њену економску стабилност и удаљавајући је од европских интеграција, а Република Српска и њени грађани постали су таоци тих проблема и блокада у Федерацији.

Главни одбор СДС-а, стога, апелује на све политичке факторе из Федерације да, уважавајући темељне дејтонске принципе – равноправност два ентитета и три народа, приступе конструктивном дијалогу и формирају власт, како грађани БиХ више не би испаштали и сваки дан тонули у све дубље сиромаштво.

5. Главни одбор СДС-а сматра да је провођење референдума о Суду и Тужилаштву БиХ непотребно трошење средстава и времена,  јер у Републици Српској постоји довољан степен политичког концензуса по овом питању. СДС је спреман да подржи иницијативу из СНСД-а у НСРС и на тај начин обезбиједи неопходне промјене у овој области. Главни одбор позива политичке странке да инструмент референдума не користе у  у дневно-политичке сврхе, него као демократско средство које омогућава доношење најзначајнијих одлука за будућност РС.

6. Главни одбор подржава и надаље сарадњу с осталим опозиционим странкама из РС око усаглашавања и међусобног информисања о политичким активностима. Циљ те сарадње је већи опозициони притисак на актуелну власт да почне да испуњаваја своја предизборна обећања, или да сноси одговорност за катастрофалну социјално-економску ситуацију у коју друштво у РС све дубље тоне.

 

 

 

 

 


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account