16.05.2010 00:00

Главни одбор Српске демократске странке на сједници одржаној данас у Лопарама усвојио је сљедеће ЗАКЉУЧКЕ:

1. Главни одбор Српске демократске странке наглашава да представници Републике Српске у институцијама БиХ, а посебно српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, нису искористили своја уставна овлашћења да спријече антиуставно дјеловање предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића и ставе ван снаге Истанбулску декларацију. Зато, Радмановићеве вербалне осуде овог акта нису ништа друго него покушај прикривања чињенице да, као српски члан Предсједништва БиХ, није у стању да се избори за равноправан статус са друга два члана Предсједништва и одбрани интересе РС.

Главни одбор Српске демократске странке са забринутошћу констатује да Истанбулска декларација, коју су 24. априла 2010. године потписали предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић, предсједник Србије Борис Тадић и предсједник Турске Абдулах Гул, не уважава уставно-правни систем у Босни и Херцеговини, према којем је спољна политика у надлежности трочланог Предсједништва БиХ. Инсистирање на убрзаним реформама унутар БиХ ради њеног бржег пута ка НАТО-у, представља најгрубљу дерогацију воље грађана Републике Српске.

Позивамо Народну скупштину Републике Српске да хитно одбаци Истанбулску декларацију и распише референдум на којем би се грађани Републике Српске, истовремено са општим изборима, изјаснили да ли су за приступање НАТО-у. Српска демократска странка ће, према новом Закону о реферндуму и грађанским иницијативама, покренути активности на прикупљању потребног броја потписа за одржавање референдума.

Опширније...


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account