04.10.2009 00:00

Српска демократска странка поново позива СНСД и ПДП да не учествују на најављеним разговорима о промјени Устава БиХ у НАТО бази у Бутмиру и упозоравамо на сљедеће чињенице:

 1.   Народна скупштина РС је у својим актима дефинисала да се будући разговори о уставним промјенама могу водити искључиво у институијама система. Такав став је до сада јавно, па и на састанку СДС-СНСД,  изражавао и предсједник СНСД-а Милорад Додик. Стога је неприхватљиво да амбасада САД-а према својим жељама одређује ко ће у име РС водити преговоре, умјесто да то учине институције РС које за то једине имају демократски легитимитет.

2. Упозоравамо да је приликом недавне предаје захтјева за Акциони план за прикључење БиХ у НАТО, генерални секретар овог војног савеза, насупрот дотадашњим увјеравањима члана Предсједништва БиХ из РС, поставио промјене Устава БиХ као један од услова за прикључење Алијанси. Напомињемо да већина грађана РС не подржава улазак у НАТО, као и да због односа НАТО-а према Србима у недавној прошлости, имају сумње у њихове добре намјере.

Српска демократска странка истиче да не треба пристати да се разговори о најважнијем питању за будућност РС воде у НАТО бази која и није под суверенитетом БиХ. Због теме и мјеста на ком се одржавају, евидентно се ради о својеврсном покушају организовања Дејтона 2.

Опширније...


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account