02.04.2019 12:13

Формирање Општинске туристичке организације Пале неће донијети ништа ново ни корисно становницима Пала и Источног Сарајева. То ће узроковати беспотребно трошење буџетских средстава, према првим процјенама око 200 000 КМ. Вјероватно је заговорницима ове, назови идеје, пало на памет да ће на располагању имати приходе боравишне таксе и да ће тим средствима плаћати страначке кадрове које ће ангажовати, стоји у саопштењу за јавност Градског одбора Српске демократске странке Источно Сарајево.

У СДС напомињу да се при томе заборавља да се боравишна такса може трошити искључиво за промоцију туристичког производа, а не за материјалне трошкове и плате запослених. Према томе, паљански буџет ће бити непотребно оптерећен, јер ће умјесто за помоћ социјално угроженим, за стипендије и инфраструктуру, паре отићи у руке страначких активиста СНСД и његових сатрапа, који представљају математичку скупштинску већину на Палама.

Градска туристичка организација је сасвим коректно промовисала Пале и Јахорину у претходном периоду.Доказ томе је и подршка добијена приликом усвајања прошлогодишњег извјештаја о раду ГТО Источно Сарајево. Учествујући на различитим сајмовима широм региона, ГТО је превенствено промовисала Јахорину, па самим тим и општину Пале. Жељу да се Јахорина и Пале још више промовишу као главни бренд којим располажемо, одборници Скупштине града су показали усвајањем новог имена Градске туристичке организације која се сада зове „Јахорина – Град Источно Сарајево“. Такође, треба истаћи још једну важну чињеницу, а то је да су свих осам запослених у ГТО „Јахорина – Град Источно Сарајево“ становници Пала, па је упитан опстанак њихових радних мјеста уколико се формира ТО Пале.

Представници СНСД, већ дуже вријеме, своју фрустрираност због губитка власти у Скупштини града Источно Сарајево, покушавају компензирати континуираним измишљотинама о неравноправној расподјели средстава комуналне накнаде и таксе.

Начин прикупљања и расподјела средстава комуналне накнаде и таксе је договорена у вријеме ранијих скупштинских сазива Града и градских општина.

Комунална накнада није само градски, него и општински приход. Град само врши прикупљање и расподјелу средстава. Све приходе, до посљедње марке прикупљене на тај начин, враћају се општинама кроз плаћање услуга заједничке комуналне потрошње (вертикална и хоризонтална саобраћајна сигнализација, јавни превоз, плаћање топлотне енергије за средње школе, зоохигијена, одржавање војничког гробља на Сокоцу). Чак шта више, средства која се прикупе (око 350 хиљада КМ) на годишњем нивоу, нису довољна, него се из буџета Града одвајају додатна средства за плаћање горе наведених обавеза. Обавеза плаћања комуналне накнаде није хир руководства Града, него обавеза проистекла из Закона о комуналним дјелатностима којег је усвојила Народна Скупштина Републике Српске 2011.године на челу са СНСД. Зато предлажемо локалним СНСД-овим представницима да се консултују са својим посланицима у НС РС и предложе измјену Закона и да престану обмањивати становнике Источног Сарајева.

Комунална такса је обавеза коју плаћају привредни субјекти за истицање имена фирме и проистекла је из Закона о комуналним таксама. Висина комунулне таксе по појединим тарифама је регулисана скупштинском одлуком и уравнотежена је и усклађена са висином комуналне таксе у другим градовима Републике Српске. Највећи дио комуналне таксе се користи за финансирање Територијалне ватрогасне јединице, која је, према свим објективним оцјенама, најбоље опремљена јединица противпожарне заштите која одлично обавља своје задатке, без обзира што јој је зона одговорности 1450 км2.
Послије недавних покушаја наметања идеје о територијалној прекомпозицији Источног Сарајева у виду припајања појединих дијелова општине Источни Стари Град општини Источно Ново Сарајево, гашења појединих општина итд., за шта нису добили подршку ни у Граду ни у ресорном министарству, овим поступком СНСД-ове перјанице покушавају додатно урушити и обесмислити постојање Источног Сарајева. Оптуживањем да Град неравноправно дијели средства удруженим општинама у зависности која је странка на власти, само нас болно подсјећају на непримјерен и маћехински однос републичке власти према општинама у којима је СДС на власти.

И умјесто да се заједно боримо у предстојећим измјенама Устава Републике Српске да Источно Сарајево буде престоница Републике Српске, кад већ не може бити главни град, настојања СНСД да отежа функционисање Градске управе Источног Сарајева обесмишљава наше напоре да реализујемо заједничке пројекте који ће бити од користи свим становницима Источног Сарајева као што је постављање сигурносних камера и друге. (Узгред, треба рећи да управо они који нас оптужују, нису испунили своју обавезу плаћања коју су својим потписима свједочили.)

Међутим, због оних који су имали визију стварања Српског/Источног Сарајева и оних који су себе дали за овај Град и Српску, овакви злонамјерни потези нас неће обесхрабрити и зауставити у напорима да створимо модеран и пожељан град за живљење.

Залажемо се за полицентричан развој Источног Сарајева гдје ће свака општина самостално одлучивати о начину властитог развоја, уз подршку Градске управе, али се бојимо да ће се наставити пласирање идеја растакања Источног Сарајева и довести до издвајања појединих градских општина, као што је то урадила општина Пале уочи посљедњег рата.

Или ће се можда дати подршка идеји формирања нових општина од већих мјесних заједница, као што је Мокро.

А можда само треба искрено поразговарати...


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account