01.11.2019 11:15

Они који су задњих 13 година на власти у Републици Српској у задње вријеме често говоре о мјерама за спријечавање одласка младих из ове земље, а да је стварност другачија и да су управо они из СНСД-а до тога довели, да ту појаву заправо не спријечавају него још више подстичу најбоље говори примјер из Дом здравља „Свети Сава“ у Теслићу из којег је само јуче отјерано 7 младих искусних и образованих медицинара – медицинских сестри и техничара.

Да ли је локални СНСД путем својих кадрова на челу ове установе јуче послао 7 младих искусних медицинара из Републике Српске у Њемачку? Да ли се тако боре за останак и опстанак младих на овим просторима и да ли се овако боре за Републику Српску и наш Теслић?

Ових 7 младих медицинара имају иза себе преко двије године радног искуства, редовно завршене медицинске школе, а када су почели са радом у Дому здравља у Теслићу, постојала је потреба за квалификованим медицинским кадром. Међутим, као што је познато у јуну 2018. године СНСД-ова скупштинска већина је нелегалном смјеном ову установу ставила под своју контролу и од тада почиње њено пропадање и у финансијским, организационом, али и у смислу квалитета услуга и особља.

Само у периоду пред изборе који су одржани у октобру прошле године у Дом здравља је запослено преко 30 нових радника, који ову установу годишње коштају преко 250.000 КМ више. Доведен је у Дом здравља сијасет дипломираних конобарица са напрасно и преко ноћи стеченим сумњивим дипломама средње медицинске школе, по чланству, подобности и по везама са локалним СНСД-овим моћницима.

С обзиром да су за мање од двије године од милион и по КМ вишка средстава са 31.12.2017. године на рачуну Дома здравља СНСД-ови кадрови успјели да их скрше на испод 700.000 КМ, са тенденцијом још већег трошења свакодневно, то им изгледа није било довољно покраденог новца, па је руководство локалног СНСД-а одлучило да доведу новог и послушнијег в.д. директора који је занат испекао на претходном референдуму крађом гласова и закључавањем на таван школе у Влајићима, за шта има кривичну пријаву и због тога не лежи у затвору већ је добио унапређење.

Тај је очито спреман на све, па и да отјера 7 младих и искусних медицинара, па чак и медицинску сестру са гинекологије, а умјесто њих остави новозапослене приучене конобарице у униформама медицинске сестре које тако „способне“ требају Теслићанима давати инјекције, инфузију, извадити крв, очистити рану и слично.

Његов претходник је са посла отјерао медицинску сестру – трудницу која носи близанце, а која је на боловању, такође са преко 2 године радног искуства и редовно завршеном средњом медицинском школом, али је нови нелегални директор добио задатак да још више сроза квалитет особља и услуге у теслићком дому здравља, а Њемачкој држави и пензионерима обезбједи нове пријеко потребне искусне медицинске раднике.

Коме је потребно, коме одговара и има лични интерес да се уништи Дом здравља у Теслићу, да се срозају услуге, да се отјера квалитетно медицинско особље, да се финансијски девастира ова установа?

Ко је иза себе оставио милијарду и по дугова у министарству здравља и здравствене установе широм Републике Српске које редом и без много изузетака грцају у милионским дуговима?

Дом здравља у Теслићу је прије двије године био свјетионик у презадуженом здравству Републике Српске, али је изгледа као такав био трн у оку онима који не знају и не желе боље, а онај вишак од милион и по КМ по свему судећи неће преживјети још дуго.

Они незаконито доведени на мјеста функционера у јавним установама који слијепо извршавају наредбе налогодаваца и понашају се као да је ратно вријеме и да никада неће одговарати, требају бити ипак свјесни да ће доћи времена када ће ходати по судовима, а њихов налогодавац се хињски смијати и причати како „судови требају да раде свој посао“ и да он нема ништа с тим.

  

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account